Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak uchovávat, kupovat a prodávat bitcoiny - stav v říjnu 2013

V minulé článku Digitální měna bitcoin jsem stručně nastínil, co digitální měna bitcoin je. V tomto článku popíši, jak uchovávat, kupovat a prodávat bitcoiny. 

X+Bitcoin

Dodatek 16.11.2015: Situace bitcoinových směnáren se změnila, např. zkrachoval MtGox, tak proto tento článek již není aktuální a novou aktuální verzi tohoto článku prezentuji zde .

V principu jsou dva způsoby, jak uchovávat bitcoiny a jak provádět bitcoinové transakce, pomocí kterých můžete bitcoiny kupovat a prodávat, popř. je někomu jen posílat (např. darovat), nechat si je posílat a jimi platit:

  1. stáhnout si z webu a na svém poítači nainstalovat program, pomocí kterého toto vše můžete dělat.
  2. provádět to pomocí třetí strany, např. pomocí jedné z mnoha bitcoinových směnáren, které fungují na webu.

Multibit

Z programů, které si z webu můžete stáhnout a na svém počítačiu nainstalovat je pro začátečníka vhodný např. Multibit. Můžete si jej zdarma stáhnout zde.

Je to „lehký“ program, který nijak zvlášť nebude zatěžovat váš počítač ani vás. Je velmi snadné jej používat. Podstatné je, že si v něm můžete založit na své bitcoiny více „peněženek“. Jedna tam je již založena během instalace programu. Jedna peněženka vám však může stačit. Pomocí každé z těchto peněženek můžete provádět bitcoinové transakce, tj. někomu na nějakou jeho bitcoinovou adresu posílat bitcoiny a na jednu z vašich bitcoinových adres si bitcoiny nechat poslat. Jedna adresa na příjem může být použita vícekrát. Bitcoinových adres na příjem bitcoinů si v každé své peněžence můžete založit, kolik chcete.

Jak získat váš první bitcoin? Ten si na webu můžete koupit od spolehlivého bitcoinového dealera. Nežiji v ČR, tak je tam neznám. Jistě je možno si je vygooglovat. Možná vám někdo v diskusi pod tímto článkem poradí.

V Nizozemsku používám Bitonic. K tomuje třeba mít účet u nizozemské banky.

Avšak pozor. Je snadné si vygooglovat, kdo bitcoiny ve vaší blízkosti prodává a kupuje. Ne každý však je spolehlivý.

Další celkem spolehlivá a cenově výhodná možnost, jak kupovat a prodávat bitcoiny, je přes bitcoinové směnárny.  

Bitcoin.de

Na webových stránkách bitcoinové směnárně Bitcoin.de si zdarma můžete založit účet. Registrace je důkladná. Musíte uvést svůj nick, který se zobrazuje, a také vaše jméno, adresu, údaje o vašem bankovním účtu a číslo vašeho mobilu. To musí udělat každý účastník, takže to zvyšuje bezpečnost směnárny. Bitcoin.de vám pošle na vaše bankovní konto trochu peněz, např. 2 eurocenty a v poznámce platby uvede kód, který pak někde na vašem účtu vyplníte. Takto si bitcoin.de ověří, že to je skutečně (vaše) bankovní konto, ke kterému máte přístup.

Ve vaší peněžence u bitcoin.de máte pouze bitcoiny. Ty si tam odjinud můžete poslat anebo je za peníze na vašem ověřeném bankovním účtu pomocí bitcoin.de koupit.

Fiat měna Bitcoin.de je euro. Ceny bitcoinů a celkové částky plateb jsou uváděny v eurech. U Bitcoin.de se může zaregistrovat každý, kdo má bankovní účet vedený v jedné ze SEPA zemí. Transakce peněz mezi bankami těchto zemí probíhají rychle a pokud se nemýlím vždy zdarma.

Myslím si, že by bylo složité a zbytečné zde obšírně tuto směnárnu popisovat. Zájemci se tam mohou zaregistrovat a vše si tam zdarma prohlédnout.

MtGox.com

Co se týče obratu je Mt.Gox.com zdaleka největší bitcoinová směnárna. Tam se můžete zdarma zaregistrovat, zvolit valutu (doporučoval bych americké dolary, v těch je největší obrat, anebo eura nebo obé).

Na rozdíl od Bitcoin.de máte v této směnárně peněženku jak na bitcoiny tak na vámi zvolenou měnu. Vaše transakce spočívají v tom, že prodáte nebo koupíte něco bitcoinů za vámi zvolenou měnu ve vaší peněžence na vašem účtu u Mt.Gox. Všechno tedy probíhá okamžitě uvnitř systému Mt. Gox.

Mt.Gox se nejvíce podobá burze, vlastně to burza je, byť jen na obchod s bitcoiny. Můžete tam zadat objednávky na koupi nebo prodej bitcoinů za vámi předem stanovenou cenu. Tyto transakce jsou provedeny okamžitě, jakmile se objeví vhodný prodejce popř. kupec. A to tedy, aniž byste v tu chvíli byli připojeni na internet a transakce on-line sledovali a potvrzovali.

(Můžete dokonce zvolit více měn. Pokud zvolíte např. americké dolary i eura, tak pak máte na svém Mt.Gox účtu peněženku skládající se ze tří částí. Jedna část je na bitcoiny, jedna na eura a jedna na americké dolary. Mezi dolary a eury pak můžete přepínat. Dle toho, jak přepnete, budou vaše transakce probíhat mezi bitcoiny a vašimi eury nebo mezi bitcoiny a vašimi dolary.)

Tato směnárna má mnoho výhod, ale také dvě podstatně slabší stránky.

  1. Je složité a zdlouhavé si tam z vašeho bankovního účtu poslat peníze, aby jste si tam vytvořili základní kapitál na váš obchod s bitcoiny. To se dá snadno a dovoleně obejít tím, že si tam odjinud – třeba z Multibitu nebo z vašeho účtu u Bitcoin.de – pošlete pár bitcoinů. Část těchto bitcoinů pak, když jsou drahé, prodáte, abyste později za získané peníze (dolary, eura apod.) snad levněji bitcoiny mohli koupit.
  2. Ještě těžší, zdlouhavější a prý skoro nemožné (hodně lidí si na to v diskusích stěžuje) je, si odtamtud peníze na své bankovní konto poslat. To se dá obejít opět tím, že tam za své peníze u Mt.Gox koupíte bitcoiny a ty si pošlete do svého Multibitu nebo na svůj účet u bitcoin.de. Asi to tak dělá více lidí. To by vysvětlovalo, proč jsou na Mt.Gox bitcoiny dražši než u většiny jiných směnáren, viz bitcoinaverage.

Nejlepší volba - všechny tři možnosti

Mně osobně se zdá nejlepší využívat Multibit, Bitcoin.de i Mt.Gox. Tímto způsobem rozložíte rizika a každý z těch tří můžete využívat na to, na co je nejvhodnější.

Multibit máte na svém počítači. Hodí se především pro uchování trochy bitcoinů a posílání bitcoinů známým a přijímání bitcoinů od známých. V budoucnosti snad též na eventuální platby.

Silná stránka Bitcoin.de je, že si tam můžete poměrně výhodně za peníze z vlastního bankovního konta bitcoiny kupovat a je tam také za peníze na vaše bankovní konto poměrně výhodně prodávat. Tarify jsou výhodnější než u bitcoinových dealerů. Bezpečnost transakcí je poměrně vysoká.

Mt.Gox je vhodný na spekulace s bitcoiny. Máte tam peněženku jak na bitcoiny tak na peníze. Transakce probíhají rychle uvnitř. Mt.Gox. Pomocí těchto transakcí,  trochy intuice a hodně štěstí můžete využívat fluktuace ceny bitcoinů.

Výhodná investice?

Investice do bitcoinů mohou být velmi výnosné. Např. za minulý rok, od. září 2012 do dnešního dne 1. října 2013, cena bitcoinů vzrostla ze zhruba 10 eur na zhruba 100 eur, viz graf vpravo dole zde. Tj. cena se zdesateronásobila.

Pokud teď koupíte jeden bitcoin, o něj nijak nepřijdete  a cena v příštích čtyřech letech se každý rok zdesateronásobí, tak se za pouhé 4 roky staneme euro-milionářem. 100 eur x 10 x 10 x 10 x 10 = 1 000 000 eur. Pokud. :-D Stát se to však může. :-D 

Kladný vývoj kurzu měny, akcie nebo komodity v minulosti není nikdy zárukou toho, že to tak bude i v budoucnosti. 

Rizika

S investicemi do bitcoinů jsou však spojena mnohá rizika. Pokud budete užívat Multibit, je třeba dobře zabezpečit váš počítač a přístup do vašich peněženek na něm. Klíče peněženek je třeba zálohovat.

Pokud budete používat směnárny na webu, je třeba dobře zabezpečit přístup do vašich bitcoinových účtů.

Navíc, celý bitcoinový business se může z mnoha důvodů zcela zhroutit.

Důležité rady

Jelikož s kupováním bitcoinů jsou spojena rizika, bitcoiny by měl kupovat pouze někdo, kdo splňuje všechny následující podmínky:

  1. umí dobře a bezpečně pracovat s počítačem,
  2. umí pracovat přesně a nedělá chyby,
  3. rozumí trochu investicím a práci na burze (bitcoin směnárny MtGox.com a Bitcoin.de jsou vlastně malé burzy),
  4. je emočně silný a nepodlehne panice, když bitcony začnou náhle klesat nebo stoupat v ceně,
  5. do bitcoinů investují jen pro něj malou částku peněz, o kterou bez velké bolesti může přijít.

Body 1 a 5 považuji za nejdůležitější.

Bod 3 není tak těžké splnit. Trochu inteligentni, rozumný a opatrný člověk způsob práce na Mt.Gox a Bitcoin.de snadno pochopí a velké chyby snad neudělá. No a chybami se chytrý člověk učí. :-D

Bod 4. Nejhloupějši je prodat bitcoiny, když klesnou v ceně. Třeba už nikdy v ceně nestoupnou a budou klesat dále, to je riziko podnikání. Pokud však po vašem prodeji v ceně stoupnou a budou stoupat dál, tak jste předčasným prodejem prodělali, protože za cenu, za jakou jste je prodali, už je možná nikdy nekoupíte.
Nepříliš chytré by též bylo prodat skoro všechny vaše bitcoiny, např. v okamžiku, kdy v ceně značně stoupnou. Třeba pak budou v ceně stoupat dál a nikdy se už nevrátí na cenu, za jakou jste je předčasně prodali.

Případným zájemcům o investice do bitcoinů přeji mnoho zábavy a úspěchů.

Radím následující: nejprve se s Multibitem, Bitcoin.de a Mt.Gox seznámit, popř. s nějakým jiný programem a jinou směnárnou. Pak někde koupit třeba jen 1 bitcoin. Část toho si přeposlat na jiný váš účet. Ve směnárnách provést malé transakce. Až vše zvládnete a když se vám to bude líbit a bude vás to bavit, tak pak můžete koupit více bitcoinů.

Disclaimer

Snažil jsem se napsat stručně, správně a jasně nejdůležitější z toho, co o bitcoinech vím, a též dostatečně varovat před riziky investic do bitcoinů. Za důsledky chyb v mém textu a nepochopení toho, co jsem napsal, neberu žádnou odpovědnost. 

Dodatek 1. října 2013 14:18. Pro oživení nezáživného technického článku jsem na konec článku dodatečně vložil fotografii. 

Dodatek 5. října 2013 20:45. 

Bitcoiny snadno a rychle

Někteří čtenáři si mi stěžovali, že materie tohoto článku a obchodování s bitcoiny jsou pro ně složité a proto se budou nadále držet pouze běžných měn. Asi jsem chtěl ve dvou článcích vysvětlit až příliš věcí najednou a také alespoň trochu zmínit, co se pod povrchem této měny skrývá. Platí však, že dovedeme používat mnoho věcí (elektroniku, auta atd.), aniž bychom dobře chápali, jak fungují a co vše se pod povrchem věci skrývá. Tj. pod palubní deskou a volantem auta nebo pod klávesnicí a obrazovkou počítače. Natož jak funguje internet. Podobně je to i s bitcoiny. 

Zamyslel jsem se nad tím a došel k závěru, že vlastně stačí, aby člověk

  • uměl trochu pracovat s počítačem a internetem,
  • měl e-mailovou adresu,
  • měl účet u nějaké české banky nebo banky nějaké SEPA země a na něm dovedl přes internet bankovat, tj. přes internet nahlížet do svého účtu a zadávat příkazy k platbám,  
  • měl mobil a uměl si přečíst obdrženou SMSku. 

Pak se může zaregistrovat u Bitcoin.de, vpravo nahoře této stránky klikne na register. Bitcoiny pak může kupovat, uchovávat a prodávat pomocí účtu, který mu tam registrací vznikne. 

Dodatek 7. února 2014 19:10 - místo Mt.Gox doporučuji nyní raději Bitstamp

Jak jsem výše v článku zmínil, u Mt.Gox bylo zdlouhavé si na vlastní účet u Mt.Gox poslat odjinud fiat peníze a peníze si z vlastního účtu u Mt.Gox vybírat. To se dalo snadno obejít vkladem bitcoinů a vybíráním bitcoinů, tj. přeposláním bitcoinů z vlastní peněženky jinde do vaší peněženky u Mt.Gox a naopak. V poslední době je však u Mt.Gox někdy i problém vybrat si rychle bitcoiny. Otestoval jsem si směnárnu  Bitstamp, se kterou jsem spokojen a zcela mi nahrazuje mou dřívější práci na Mt.Gox. Bitstamp se podobá Mt.Gox, zaregistrovaný uživatel tam má peněženku v dolarech a peněženku v bitcoinech. Transakce probíhají rychle mezi těmito vašemi dvěma peněženkami. Provize u Bitstamp je nižší než u Mt.Gox. Vklad peněz z účtu u banky v SEPA zemi a výběr peněz proběhne během tří dnů.   

Takže z webových bitcoinových směnáren nyní doporučuji Bitcoin.de a Bitstamp. Obě směnárny se mi zdají být solidní, již dlouho dobře fungují a mají u uživatelů dobrou reputaci. Pochopitelně vám nemohu dát žádnou záruku, že s těmito směnárnami budete spokojeni, do budoucnosti nevidím.

 

Autor: Jaroslav Chudáček | úterý 1.10.2013 8:58 | karma článku: 22,09 | přečteno: 3739x
  • Další články autora

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma: 20,87 | Přečteno: 506x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma: 28,50 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma: 23,92 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma: 23,91 | Přečteno: 649x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Mužský a ženský tenis

Včera se ve Wimbledonu konalo finále ženské dvouhry. Velmi pěkné utkání vyhrála Češka Markéta Vondroušová, která porazila světovou šestku Tunisanku Uns Džábirovou dvakrát 6:4. Bylo to napínavé utkání.

16.7.2023 v 20:57 | Karma: 23,67 | Přečteno: 717x | Diskuse| Sport

Jaroslav Chudáček

Helena Vondráčková a Jiří Korn

Helena Vondráčková a Jiří Korn tvořili po léta vynikající pěveckou dvojici. V tomto článku umisťuji tři videa tohoto páru, od lehčího, přes oddychové až po velmi vážné. Všechny tři písně jsou pozitivní a optimistické.

17.6.2023 v 20:29 | Karma: 25,93 | Přečteno: 708x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Chudáček

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová opět perlila

Markéta Pekarová Adamová obhajovala reformní balíček. Přitom se dopustila velké nepřesnosti, co se týče daně z tichého vína z dovozu.

22.5.2023 v 11:22 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1650x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Tak máme zase letní čas.

V noci na dnešek byl náš čas posunut o jednu hodinu dopředu. Jako důchodci mi to nevadí. Dělám jen to, co chci, kdy chci a s kým chci. :-) V článku popíši, jak tento problém řešily a řeší některé firmy v Nizozemsku.

26.3.2023 v 10:40 | Karma: 22,63 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Novoroční zamyšlení a přání

Včera skončil rok 2022 a o půlnoci jsme vstoupili do roku 2023. Na mnoha místech to bylo doprovázeno odpalováním zábavní pyrotechniky.

1.1.2023 v 18:15 | Karma: 21,80 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Petr Fiala je učenlivý žák Vladimíra Putina

Nebojte se, Petr Fiala nechce vojensky napadnout a okupovat žádnou zemi, jako to udělala Ruská federace pod vedením Vladimíra Putina. Zdá se však, že se od Putina naučil překrucovat význam slov.

16.10.2022 v 15:54 | Karma: 37,41 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Až ráno, až ráno, až bude nový den,

dřív domu nepůjdem, než bude bílý den. Na tuto píseň jsem si vzpomněl, když jsem se včera dvakrát na chvíli podíval na jednání ve sněmovně českého parlamentu.

2.9.2022 v 19:16 | Karma: 23,90 | Přečteno: 507x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Michail Gorbačov

30. srpna 2022 zemřel bývalý generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu Michail Gorbačov. V tisku o něm v minulých dnech prošlo hodně zpráv. Pokusím se k tomu něco dodat a upozornit i na jeho negativní stránky.

1.9.2022 v 14:15 | Karma: 22,56 | Přečteno: 417x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Jak jsme se v roce 1968 mohli ubránit před vojsky Varšavské smlouvy?

Nevěříte? Tak čtěte dáááááááááááááááááááááááál. A dočtete se. (Perex musí mít minimálně 100 znaků.)

21.8.2022 v 18:57 | Karma: 22,08 | Přečteno: 674x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Pražské jaro a Alexandr Dubček

Dnes je to 54 let ode dne, kdy nás obsadily armády Varšavské smlouvy. Tímto článkem sděluji můj názor na Alexandra Dubčeka a na Pražské jaro.

21.8.2022 v 13:02 | Karma: 23,31 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Trapná ODS

Kandidátka ODS do následujících komunálních voleb v Mladé Boleslavi je plná chyb. Přesto se to Raduanu Nwevaltimu líbí.

13.8.2022 v 11:47 | Karma: 31,76 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Jak se chovat v parných dnech

V Evropě je nyní vedro a sucho. Maximální teplota dle předpovědi na příští úterý v mém bydlišti v Nizozemsku, kousek od Haagu a od Severního moře, prý bude 37 stupňů Celsia.

16.7.2022 v 12:55 | Karma: 24,49 | Přečteno: 536x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Za Babiše bylo líp

Na různé lidi, věci, události a situace existují různé názory. Záleží na povaze, inteligenci, výchově, vlastních zkušenostech a úhlu pohledu člověka, který hodnotí. Někdy je překvapivé s jakou argumentací někdo může přijít.

16.5.2022 v 17:20 | Karma: 20,93 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Velikonoční přání

Miluji všechna roční období. Každé z nich má výhody i nevýhody. Na jaře se po zimě opět otepluje. Rozkvétají stromy a květiny.

15.4.2022 v 20:28 | Karma: 21,32 | Přečteno: 365x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Německo začíná měnit názor na politiku Angely Merkelové vzhledem k Rusku

Němečtí politici a historici si kladou otázku, zda „měkký“ přístup Berlína k Moskvě nedal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi pocit, že se nemusí obávat reakce Západu.

28.3.2022 v 21:51 | Karma: 25,02 | Přečteno: 847x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Inteligentní dron sovětské výroby

Přes dvě země NATO, Rumunsko a Maďarsko, dnes do členské země NATO Chorvatska "zabloudil" z Ukrajiny dron sovětské výroby.

11.3.2022 v 18:06 | Karma: 22,38 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky