Benedikt XVI oznámil, že odstupuje

12. 02. 2013 19:15:02
11. února 2013 papež Benedikt XVI oznámil, že 28. února odstoupí ze své funkce papeže. Zdůvodnil to svým vysokým věkem (85 let) a tím, že již nemá dostatek sil k vykonávání svých povinností. Myslím si, že to je rozumné a v katolické církvi velice odvážné rozhodnutí. Poslední (ne zcela dobrovolné) odstoupení papeže se totiž konalo v roce 1415.
Benedikt XVI
Benedikt XVIWikipedie

Dojde k nové a zajímavé situaci, že za několik měsíců (snad už do Velikonoc) katolická církev bude mít nového "úřadujícího papeže" a též "papeže v důchodu". Předpokládám, že Benedikt XVI / Joseph Ratzinger, bude dále žít spíše v ústraní, věnuje se teologii a do řízení katolické církve a např. do dlouho odkládaných a dle mnohých nutných reforem katolické církve (pokud k nim vbrzku vůbec dojde) se vměšovat nebude.

Jeho předchůdce, jako člověk oblíbený, byť v otázkách víry velmi konzervativní, "polský papež" Jan Pavel II / Karol Józef Wojtyła byl poslední léta svého života vážně nemocen. Spekulovalo se o tom, že odstoupí a svůj pozemský život dožije v některém polském klášteře. Můžeme jen spekulovat o tom, proč to neudělal. Cítil odpovědnost, a proto ve funkci vytrval? Bál se, že by to byl špatný precedens? Byl nucen svým okolím vytrvat ve funkci? ...?

Tragický papež Benedikt XVI

Benedikt XVI / Joseph Ratzinger mi jako člověk sympatický nebyl. Byl/je prý vynikající teolog. Byl však tragickým papežem. Za jeho vedení katolická církev musela řešit zneužívání dětí duchovními. Ač šlo často o zneužívání před jeho pontifikátem, Joseph Ratzinger / Benedikt XVI se dlouho nesnažil to důsledně řešit a směrem ke společnosti se k tomu příliš nevyjadřoval. To působilo dojmem, že to přehlíží. Až když byl společností (např. protestními akcemi při jeho cestách v zahraničí) k řešení doslova donucen, tak se k tomu postavil čelem. Za křivdy se veřejně, ale některým poškozeným i osobně, omluvil. Někteří duchovní přišli o své funkce (a nebyli, jak se to stávalo někdy v minulosti, jen pokáráni nebo přeloženi na stejnou funkci jinam) a slíbil nápravu v katolické církvi.

Otázkou však je, do jaké míry je vůbec možné problém pedosexuality v současné katolické církvi důsledně řešit. Zda pedosexualita v míře, v jaké se v katolické církvi v posledních letech vyskytovala, není jen přirozeným důsledkem nepřirozeného celibátu. Nechci přehánět, myslím si, že pedosexualita se netýkala většiny duchovních, jen jisté ale nezadbatelné její části.

Evangeličtí predikanti se běžně žení. Díky tomu mají lepší a osobní kontakt s normálním životem lidí. Na druhou stranu však uznávám, že myšlenka celibátu má také něco do sebe. Dává duchovmím odstup a nadhled a např. asi každý (někdy) ženatý z vlastní zkušenosti ví, že manželky mají tendeci mužům do jejich věcí (a ne vždy rozumně) mluvit. :-D Dle učení katolické církve však je sexuální život povolen až po svatbě v kostele. A katoličtí duchovní se ženit nesmí. V jistých dobách byla katolická cíkev v praxi (ne v teorii) k sexu tolerantnější a např. ve Vatikánu byly bordely. Ne že bych takové pokrytecké praxe schvaloval, ale jistě to umožnilo přirozenější a méně škodlivé vybití jistých potřeb duchovních než je zneužívání dětí.

Důstojný konec pontifikátu Benedikta XVI

Dobrovolné odstoupení Benedikta XVI hodnotím velmi vysoko. Necítí se ve věku 85 let nadále schopen dobře zastávat svou funkci, a proto odstupuje. Dle mne je to velmi racionální a logické rozhodnutí. Až čas ukáže, zda to katolické církvi prospěje nebo ne.

Náhoda nebo znamení?

Nakonec ještě jedna pelička. 11. února, v den vyhlášení Benedikta XVI, že odstupuje, večer uhodily do basiliky sv. Petra ve Vatikánu dva blesky. Nevím, co si o tom máme myslet. Je to náhoda, že se to stalo právě v tento den? Nebo, že by Bůh přece jenom existoval a těmi blesky dal najevo, že se mu ohlášené odstoupení papeže nelíbí? :-D

Poznámka

Nejsem věřící ani ateista. Jsem agnostik. Tj. v Boha dle některé z cíkví nevěřím, ale nevylučuji jej, i když by mne jeho existence velmi překvapila. Respektuji však víru lidí v Boha, pokud ji jiným násilně nevnucují a jiným na základě své víry neškodí, a považuji ji za jejich osobní věc. Jsem si vědom i toho, že správně pojatá víra v Boha jistým lidem prospívá, dává jim útěchu, usnadňuje jim žít a dokonce jim pomáhá být lepšími lidmi vzhledem k sobě a ke svému okolí. Dle mne však člověk může být dobrý člověk, aniž by v Boha věřil. Znám takové lidi a sám se o to snažím.

Dodatek 14.2.2013 22:23
V diskusi jsem si všiml, že někteří čtenáři směšují nebo zaměňuji pojmy pedofilie a pedosexualita, tj. sexuální zneužívání dětí. Proto dodávám následující.
Pedofilie, definovaná jako dlouhodobá náklonost s erotickým rozměrem převážně nebo výlučně k dětem, je něco jiného než skutečné sexuální zneužívání dětí, ačkoliv se v současné době v bulváru ve všech jazycích oba pojmy často směšují a zaměňují. Ne každý pedofil děti skutečně sexuálně zneužívá. A naopak, ne každý, kdo dítě někdy sexuálně zneužil, je ve smyslu výše uvedené definice pedofil. Po vzoru nizozemštiny pro někoho, kdo děti sexuálně zneužívá, používám termín pedosexuál. Ačkoliv vím, že tento termín v češtině (zatím) neexistuje.

Autor: Jaroslav Chudáček | úterý 12.2.2013 19:15 | karma článku: 18.47 | přečteno: 616x

Další články blogera

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 505 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma článku: 28.50 | Přečteno: 1247 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma článku: 23.78 | Přečteno: 663 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 649 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.18 | Přečteno: 212 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.82 | Přečteno: 358 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 100 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.80 | Přečteno: 566 | Diskuse
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1139

Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 

Locations of visitors to this page

 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...