Doba předvánoční a píseň „Plaisir d´amour“

4. 12. 2011 12:05:26
K prosinci patří Mikuláš a Vánoce. Nejprve příprava na tyto svátky: shánění po obchodech a vaření. Pak pro mnohé (ne každý Vánoce slaví) následuje (zpravidla) příjemné setkání s rodinou a blízkými a rozdávání dárků.

Mikuláš

Věřím, že sv. Mikuláš z Myry žil a konal dobro. Osoba sv. Mikuláše z Myry je historicky doložena, viz Wikipedii. I když není jasné, do jaké míry jsou příběhy o jeho osobě historickou pravdou a do jaké míry jde o mýty. V každém případě jsou to moc pěkné příběhy.

Už dlouho nevěřím na to, že 5. prosince večer před údajným dnem své smrti sv. Mikuláš z Myry nejen vstane z mrtvých, ale naklonuje se a roznáší po celém světě dárky. Vlastně si ani nepamatuji, že jsem na roznášení dárků jediným pravým a na mnoha místech současně přítomným sv. Mikulášem někdy věřil. Nevylučuji to, protože má paměť asi jen tak daleko nesahá. Idea klonování se mi však stále moc líbí.

Vánoce

Na Ježíše, který se narodil 24. července v Betlémě a po 33 letech byl ukřižován, aby spasil svět, a pak vstal z mrtvých, už také nevěřím. V každém případě však vím, že i kdyby to tak bylo, tak se zkažený svět nenechal od něj spasit. Možná až na malé procento skutečně dobrých a věřících křesťanů.

Vážím si však stále všech dle mne dobrých věcí z křesťanství, hlavně v oblasti etiky. Stal jsem se agnostik, tj. v Boha nevěřím a ani nevylučuji jeho existenci. Co se týče životního postoje, jsem humanista. Humanismus převzal hodně z křesťanské etiky a zjednodušeně řečeno je pokračováním křesťanství bez víry v Boha a náboženských zvyklostí a rituálů.

Vím, že pro mnoho lidí je užitečné v Boha, Bibli a Ježíše věřit. Dělá jim to radost, pomáhá jim to překonávat úzkost ze života a strach z konce života, dává jim to vnitřní sílu překonávat potíže, jsou tím možná i lepší lidi a snadněji se jim - i když někdy jistě i tíže - s jejich vírou na tomto světě žije. Takovým lidem jejich víru ze srdce přeji. Ale kdoví, třeba to tak je, jak křesťané věří. Ačkoliv by mne to hodně překvapilo.

Vánoce, pokud nejsou komerčně přehnané a nemají ani přehnanou přípravu a s tím spojené stresování, jsou moc pěkné svátky pro věřící i pro nevěřící.

Píseň Plaisir d ́Amour (Radost z lásky)

Napíši tady také něco o jednom slavném francouzském šansonu. Píseň Plaisir d ́Amour, kterou jsem vybral, je sentimentální, melancholická a trochu kýč. Melancholie a kýče však k vánocům, jak jsou v současné době prožívány, patří. Toto mi ospravedlňuje spojení Vánoc a této písně v jednom blogu, byť tato píseň není typicky vánoční.

Vánoční romantika a kýče

Chápu a stále se mi líbí, že se na Vánoce v televizi pro děti i dospělé promítají pohádky. Nechápu však, že se na Vánoce v televizích mnoha zemí stále ještě hraje např. z velké části smyšlený a pro zbytek velmi zidealizovaný holywoodský film o princezně Alžbětě Bavorské, zvané Sissi. Dokonce je to teď trilogie. Císařovna Alžběta Bavorská byla ve skutečnosti po velkou část svého života tragickou postavou na habsburském dvoře. Byla posedlá svým vzhledem a svou váhou, a vykazovala všechny známky mentální anorexie (držela drastické diety).

Film Sissi (a podobné filmy) je dle mne strašný kýč a navíc nebezpečný kýč. Pohádka je pohádka, u ní i malé dítě ví, že nejde o realitu, ale jen o pohádku a ideály. Nejhorší na filmech, které neprávem předstírají, že jsou z velké části o tom, co se skutečně stalo, totiž je, že mnoho dětí, dospívajících a asi i dospělých nevidí dobře, kde je hranice mezi smyšlenou a zidealizovanou částí filmu na jedné straně a tím, co se skutečně stalo - a mohlo stát - na straně druhé. A toto je nebezpečné. Pak dívky věří na prince na bílých koních. Mládenci a muži věří na krásné, schopné, vždy milé, štíhlé a věrné ženy – či na jiné ženy, každý má jiné sny a přání i v tomto směru. Tyto naivní představy jim pak v životě mohou způsobit problém ne-li – pokud jsou nevyléčitelní – řadu problémů.

Nejsem proti trošce romantiky anebo kýče, ale nesmí se to myslím nikdy přehánět. Stejně jako s alkoholem. Sklenička či dvě vína denně mi prospívají a nemají pro mne (skoro) žádné špatné následky. Hodně alkoholu by mi škodilo.

Text písně Plaisir d ́Amour (Radost z lásky)

Text písně je na základě básně, kterou napsal spisovatel Jean-Pierre Claris de Florian (1755–1794). Hudbu složil Jean Paul Egide Martini (1741 – 1816).

Je to smutná, ale krátká a pěkná píseň. Tento text ve francouzštině jsem převzal z francouzské Wikipedie:

Plaisir d'amour ne dure qu'un moment,
Chagrin d'amour dure toute la vie.

J'ai tout quitté pour l'ingrate Sylvie.
Elle me quitte et prend un autre amant.

Plaisir d'amour ne dure qu'un moment,
Chagrin d'amour dure toute la vie.

Tant que cette eau coulera doucement
Vers ce ruisseau qui borde la prairie,

Je t'aimerai, me répétait Sylvie,
L'eau coule encore, elle a changé pourtant.

Plaisir d'amour ne dure qu'un moment,
Chagrin d'amour dure toute la vie.

Můj téměř doslovný překlad do češtiny

Radost z lásky netrvá déle než okamžik,
Smutek z lásky trvá celý život.

Vše jsem opustil kvůli nevděčné Sylvii,
Ona mě opustila kvůli jinému milenci.

Radost z lásky netrvá déle než okamžik,
Smutek z lásky trvá celý život.

Tak dlouho, jak pomalu poteče voda,
tímto potůčkem vedle louky,

Budu Tě milovat, opakovala mi Silvie.
Voda stále teče, ona se však změnila.

Radost z lásky netrvá déle než okamžik,
Smutek z lásky trvá celý život.

Francouzské slovo „plaisir“ má několik českých překladů: radost, potěšení, rozkoš a slast. Výše je uvedena verze, kterou zpívají muži. Ženy zpívají trochu jinou verzi, ve které jsou slova „já“ a „mě“ nahrazena slovy „ty“ a „tě“. Tedy:

Vše jsi opustil kvůli nevděčné Sylvii,
Ona Tě opustila kvůli jinému milenci.

Nana Mouskouri

Poprvé jsem tuto píseň slyšel zpívat Řekyní Nanou Mouskouri. Stále se mi její zpěv této písně líbí. Má pěkný a příjemný hlas a její podání je melancholické a romantické. Aby jako žena píseň mohla zpívat osobněji, tak v tomto podání stojí „tu ma quitté pour ...“ místo „tu tout quitté pour ...“, tj. „opustil jsi mne kvůli nevděčné Sylvii“ místo původního „vše jsi opustil kvůli nevděčné Sylvii“.

Toto video je, nevím proč, na konci useknuté, chybí poslední uvedení refrénu:

Plesir d'Amour v podání zpěvačky Nana Mouskouri

Video s Nanou Mouskouri z živého vystoupení v Londýně
Toto video se mi tolik nelíbí (je však na něm videozáznam z vystoupení včetně obrazu), zvuk je horší a vystoupení Nany Mouskouri se mi zde zdá být nepřirozené a silně afektované. Ale pro úplnost je uvádím, viz zde.

Jiné video nazpívané Nanou Mouskouri, pro milovníky obrázků, dle mne to jsou až superkýče (proti gustu však žádný dišputát), je zde.

Mireille Mathieu

Méně melancholicky a veseleji, ne tak tragicky jako Nana Mouskouri, vlastně až skoro drze vyzývavě, a na trochu jiná slova (bez zmiňování nevděčné Sylvie) zpívá tuto píseň Mireille Mathieu. Mireille Mathieu má silnější a „barevnější“ hlas než Nana Mouskouri a její podání této písně zní značně jinak než podání Nany Mouskouri.

 Plesir d ́Amour v podání Mireille Mathieu

Nana Mouskouri a Charles Aznavour

Romantické, tragické a dle mne hodně kýčovité je podání Nanou Mouskouri a Charlesem Aznavourem. Ačkoliv Aznavoura mám již mnoho let rád, tak toto video se mi příliš nelíbí (proti gustu žádný dišputát), video viz zde.

Na Youtube si můžete vyhledat spoustu jiných podání této písně. Přeji vám při tom hodně potěšení! Beaucoup plaisir messieurs et dames!

Co se mi na této písni líbí?

Kombinace textu a melodie. Refrén je silná nadsázka. Příběh je jednoduchý, banální a hlavní postava je v něm hodně naivní. Vše je však stručně a pěkně básnicky vyjádřeno. Hudba je jednoduchá, ale jemná a pěkná. Text a melodie se k sobě náramně hodí a vytváří pěkný celek.

Přeji všem křesťanům pěknou dobu adventní

a všem

příjemnou, nepříliš stresovanou a úspěšnou přípravu na Vánoce!

Dodatek 9.1.2012, 22:30. K perexu jsem připojil fotografii Mireille Mathieu (foceno 22.3.2006), zdroj Wikipedie ve francouzštině.

Dodatek 6.3.2012, 22:35 V článku jsem změnil odkaz na video s podáním Mireille Mathieu. Kanál na Youtube, na který jsem zde původně odkazoval byl totiž zrušen. Tak jsem podání této písně zpěvačkou Mireille Mathieu našel na jiném kanálu.

Autor: Jaroslav Chudáček | neděle 4.12.2011 12:05 | karma článku: 23.32 | přečteno: 2285x

Další články blogera

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 505 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma článku: 28.50 | Přečteno: 1247 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma článku: 23.78 | Přečteno: 663 | Diskuse

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 649 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.39 | Přečteno: 254 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 347 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1139

Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 

Locations of visitors to this page

 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...