Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Scheveningen v zimě

První známý historický záznam o Scheveningenu je z roku 1357 (zdroj: verze Wikipedie v nizozemštině, verze v angličtině uvádí rok 1280). 

X+Scheveningenské molo

Scheveningen existoval jistě již před tímto rokem, přesná doba vzniku však není známa. Na základě koncovky „-ingen“ se odhaduje, že vznikl v 10. nebo 11. století, stejně jako jiná nizozemská města a vesnice s touto koncovku.

Scheveningen již po staletí spadá pod správu Haagu. Přesto si udržel svůj osobitý charakter.

Rybářská vesnice

Po staletí byl Scheveningen hlavně rybářská vesnice. Neměl ani přístav. Malé rybářské lodě s plochým dnem prostě zapluly na mělčinu a pak byly vytaženy na pláž. Scheveningen postihla řada velkých vichřic. Např. v roce 1470 silná vichřice zničila kostel a polovinu domů ve Scheveningenu. Po vichřici v roce 1894 se obyvatelé vesnice rozhodli postavit přístav, který byl otevřen v roce 1903. Ten chrání kotvící lodě před vlnobitím v době bouří a vichřic a umožňuje používat modernější lodě. Vybudované hráze chrání před vlnobitím vesnici.

Přímořské lázně

Koncem 19. století si rybářská vesnice Scheveningen žila dál svým v podstatě poklidným životem, ale na sever od ní u moře vznikla nová část Scheveningenu s luxusními a též jednoduššími hotely pro návštěvníky Severního moře. Největší a nejznámější je Kurhaus, postavený ve stylu italské renesance a otevřený v roce 1886.

Přímořské letovisko

Od šedesátých let 20. století mnoho Nizozemců jezdí na delší letní pobytové dovolené k moři raději do teplých krajin. Přímořské lázně Scheveningen však nadále slouží jako letovisko, které je od velikonoc do října hojně navštěvováno tuzemskými i zahraničními turisty.

Vedle Kurhausu je další dominantou letoviska Scheveningen molo (pier). Původní verze mola byla postavena v roce 1901. Za války bylo molo zničeno Němci. Přestavba po válce byla dokončena v roce 1961. Současná verze mola má dvě podlaží s promenádami pro chodce. Dolní krytá promenáda je zasklená a jsou v ní obchody se suvenýry a kavárna. Horní promenáda je zcela otevřená. Molo je zakončeno nalevo velkou restaurací a napravo také restaurací, nad níž je 60 metrů vysoká věž. Z této věže je za jasného počasí krásný rozhled až na Hoek van Holland na jihu, kde vplouvají lodě do Rotterdamu a vyplouvají z Rotterdamu, až po letoviska Katwijk, Noordwijk a Zandvoort na severní straně. Věž skýtá též pohled na písečné pláže, duny, Haag a trochu do vnitrozemí rovinatého Holandska.

Letovisko Scheveningen, stejně jako skoro celé pobřeží Severního moře v Nizozemsku, má poměrně širokou písečnou pláž. V letovisku Scheveningen je přímo nad pláží „bulvár“, na němž je spousta kaváren a restaurací. Od velikonoc do září jsou přímo pod bulvárem na pláži ještě dočasné restaurace s terasami.

Letovisko Scheveningen v zimě za slunečného počasí

V neděli 9. ledna 2011 bylo krásné slunečné počasí. Takové počasí tu na podzim ani v zimě nebývá často. Využil jsem toho, zajel do Scheveningenu a udělal několik fotek, některé z nich níže přikládám. Ve výběru jsem se soustředil na Kurhaus, molo, bulvár, pláž a moře. Takže přesný název článku by měl být: „Nejznámější místa letoviska Scheveningenu za pěkného slunečného zimnního počasí bez sněhu a ledu“. Scheveningen má i jiné části a jistě mi věříte, že za jiného počasí, např. vichřice, vypadá úplně jinak. I pak je krásný, ale jinak.

Počasí

Bylo slunečno, vzduch 15 stupňů Celsia, voda 4 stupně Celsia a foukal slabý a večer sílící jihozápadní vítr. Přiložené fotky jsou vzaty odpoledne mezi 15:00 a 16:36, kdy – jak je na fotografiích dobře vidět - slunce už bylo poměrně nízko.

Vlastní fotoblog

Hlavní vchod do Kurhausu. Přímo před Kurhausem stálo malé kluziště, na němž se prohánělo několik dětí a dospělých.

 

V krásné velké hale Kurhausu se nachází restaurace. Hala byla po vánocích jen slabě osvětlena a vyzdobena jedním velkým a několika malými vánočními stromy. Ačkoliv je Kurhaus postaven v jiném stylu než Obecní dům v Praze, tak mi jej – hlavně uvnitř - připomíná. Obecní dům je v secesním stylu s novorenesančními prvky, zatímco Kurhaus je vpodstatě zcela v novorenesančním stylu.

Kavárna Kurhausu má pěkný výhled na moře a molo. Dáma, která z kavárny právě vycházela, mi sama od sebe ochotně zapózovala a pak dala svolení umístit fotografii na blog.

Pohled z kavárny Kurhausu na scheveningenské molo.

Ještě jednou skoro stejná fotka, tentokrát vzata z terasy Kurhausu.

Hlavní vchod Kurhausu zleva.

Když jsem sestupoval z hráze k moři, tak na lucerně právě přistál racek. Chvíli jsem počkal a cvičně cvakal, než racek zaujal nejfotogeničtější pózu, a pak jsem stiskl spoušť.

Fotografie Kurhausu ze schodů hráze k moři a z bulváru.

Stejně jako písečná pláž v celém Nizozemsku jen zvolna klesá, tak též pomalu klesá u pobřeží dno moře. To je výhodné pro koupání se s dětmi. Problém je však nízká teplota moře, což dětem sice zpravidla nevadí, ale dospělým často ano. Maximální teplota vody je v srpnu, a to zhruba 17 stupňů Celsia. Někdy při výjimečně teplém létě dosáhne v srpnu 20 stupňů Celsia. Čistota vody není nejlepší, o průzračnosti se vůbec nedá mluvit. To je způsobeno pískem, chemikáliemi atd.

V pozadí následující fotky je loď možná plující do nebo z Rotterdamu. Pravděpodobně to je však loď, která v Rotterdamu již vyložila svůj náklad a zde čeká, až bude moci v Rotterdamu znovu naložit, aniž by v Rotterdamském přístavu musela platit drahé parkovné. Nic proti tomu. Problémem však někdy je, že na lodi během čekání dělají údržbu, vyčistí nákladní plochu např. parafínem a pak nečistotu přes zákaz vypouštějí do moře. Pokud loď blízko nizozemského pobřeží vypustí oleje do moře, což se také někdy stává, tak se to většinou na pláži rychle projeví, policie loď zjistí a její vlastník pak musí platit vysokou pokutu a náhradu škod. Takovéto velké kalamity se tudíž naštěstí nestávají často.

Zítra umístím na blog pokračování tohoto článku s fotografiemi z pláže, z mola a západu slunce.

Autor: Jaroslav Chudáček | pondělí 17.1.2011 12:45 | karma článku: 22,53 | přečteno: 2408x
  • Další články autora

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma: 20,87 | Přečteno: 508x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma: 28,50 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma: 23,92 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma: 23,91 | Přečteno: 652x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Mužský a ženský tenis

Včera se ve Wimbledonu konalo finále ženské dvouhry. Velmi pěkné utkání vyhrála Češka Markéta Vondroušová, která porazila světovou šestku Tunisanku Uns Džábirovou dvakrát 6:4. Bylo to napínavé utkání.

16.7.2023 v 20:57 | Karma: 23,67 | Přečteno: 717x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky