Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzpomínka na zemřelé v Amsterdamu narušena

4. Května 2010 se konaly v Nizozemsku na mnoha místech vzpomínky na zemřelé („Dodenherdenking“) během druhé světové války.

Královský palác na Damu

Večer v 8 hodin začal hlavní obřad na náměstí Dam v Amsterdamu za účasti královny Beatrix, následníka trůnu prince Willema-Alexandra, jeho ženy princezny Maximy, předsedy vlády Jana Petra Balkenendeho a dalších nizozemských představitelů, posledních ještě žijících členů odboje a mnoha dalších. Tento večer je věnován uctění obětí války, položeny jsou věnce a premiér pronese stručný projev.

Je to každoroční pietní obřad, který probíhá velmi decentně a je myslím téměř všemi občany Nizozemska ctěn. Většina lidí, i když nemají rádi obřady, chápe, že je třeba si na druhou světovou válku a její oběti občas vzpomenout, třeba jen proto, aby na tuto válku lidé nezapomněli a chyby z té doby se neopakovaly.

5. května se tu slaví den osvobození. Jelikož je již dlouho po válce a v Nizozemsku je hodně státních svátků, tak tento den není všeobecně dnem pracovního volna. Pouze jednou za pět let má většina státních zaměstnanců (kromě policie atd.) volno, a též některé podniky dávají volno a obchody jsou otevřené jen omezeně.

Narušení obřadu

Včera během dvou minut ticha byl pořad na Damu narušen výkřikem, po němž vznikla na náměstí panika. Královna a její doprovod byly evakuovány. Po asi dvouminutovém přerušení se královna s doprovodem vrátila, hlasatel oznámil, že se někomu udělalo špatně a obřad pokračoval.

Po skončení obřadu televize a noviny informovaly, že narušení způsobil muž, který hlučně telefonoval mobilem během 2 minut ticha. Po opakovaném napomínáním kolemstojících začal křičet. Vznikla panika, neboť ostatní návštěvníci nevěděli, co se děje. Navíc někdo začal křičet „bomba, bomba“. Někomu totiž ve vzniklé panice upadl kufr.

Lidé začali utíkat a spadly kovové zátarasy, byly zraněny desítky lidí, včetně dětí. Nikdo nebyl naštěstí vážně zraněn. Nejvážnější, byť jistě nepříjemná zranění, byly zlomeniny.

Muž, který narušení způsobil, byl zadržen. Dle prohlášení policie byla jeho identita „téměř s jistotou“ určena. Jedná se o 39. letého muže, který byl oblečen jako ortodoxní žid (ze zprávy není jasné, zda se skutečně jedná o ortodoxního žida). Policie ho již zná, neboť má v rejstříku krádeže, násilí a drogovou kriminalitu.
Muž, kterému upadl kufr, byl také zadržen. Ten však byl propuštěn, neboť mu kufr upadl ve vzniklé panice a neměl s incidentem nic společného.
Z dosavadních zpráv není zatím jasné, zda vše byla jen eskalace po tom telefonování mobilem a vzniklé hádce, nebo zda šlo o připravené a vědomé narušení vzpomínky na oběti války.

Oslava dne královny v roce 2009

30. dubna 2009 došlo k velké tragedii během oslavy dne královny, to se stalo v Apeldoornu. Narušený člověk vjel autem přes zábrany směrem k místu, kde právě projížděl otevřený autobus s královnou a její rodinou. Autobus nezasáhl, zabil však 8 lidí a sebe. Toto otřáslo nizozemskou společností a možná vysvětluje, proč na Damu vznikla tak velká panika kvůli několika výkřikům.

Konstituční monarchie

Většina Nizozemců má královnu a její rodinu ráda anebo jim nevadí. Hodně lidí – odhaduji to tak na 20% (včetně mne) - by chtělo, aby se Nizozemsko stalo republikou a na reprezentaci se volil stejně jako např. v Česku a Německu president. Jde jim však většinou o princip a ne o to, že by měli podstatné výtky k současné královně a její rodině. Těmto lidem principiálně vadí, že představitel státu je určen dědičně a není volen.
Jiným (včetně mne) navíc vadí, že v důležitých chvílích královna nemůže zasahovat. Toto je pochopitelné, neboť král resp. královna jsou určeni dědičně pouze pro reprezentaci státu a několik málo jiných úkolů jako jsou otvírání parlamentu vždy 3. úterý v září. Další důležité úkoly královny jsou, že po volbách přijímá představitele všech parlamentních politických stran a jmenuje pak formátora vlády (zpravidla předsedu vítězné strany), pak jmenuje vládu. Podepisuje zákony atd. Již léta tu pravidelně propuká diskuse o tom, zda by se její role neměla ještě více omezit a neměla by mít jen ceremoniální funkce, tak jak je to např. u krále ve Švédsku. Očekává se, že k tomuto dojde ve chvíli, kdy Beatrix odstoupí a nastoupí Willem-Alexander.

Perličkou je, že během diskuse v parlamentu o úsporných opatření populista Geert Wilders navrhl, aby se výdaje na královnu a její rodinu již nezvyšovaly ale omezily. K tomu se přidalo i několik jiných stran. Dle mne je tento požadavek v současné krizi celkem pochopitelný a to přestože před několika lety byly rozsah oficiální královské rodiny a výdaje na ní omezeny. K tomuto omezení došlo po skandálu s princeznou Mable, která zalhala nebo přinejmenším zatajila jisté skutečnosti před svou svatbou premiérovi, když jej s jejím nastávajícím žádali o povolení k sňatku. Po skandálu byl její manžel vyloučen z oficiální královské rodiny, což mu očividně moc nevadilo. Ač byl po Willemovi-Alexandrovi druhý v nástupnictví trůnu, o funkci krále, která omezuje osobní život člověka, nestál. Skončení různých omezení svobody členů oficiální královské rodiny jsou pro přívržence republiky jeden z důvodů ukončení konstituční monarchie.

Pro některé přívržence republiky je důležité, že prezident – jako zvolený a nedědičný představitel státu – může v případě potřeby, když je s vládou a děním v zemi velmi nespokojen, zasáhnout. Třeba jen tím, že něco na veřejnosti řekne nebo pro veřejnost napíše. Toto královna nesmí udělat, opatrně možná v novoročním projevu nebo projevu při otevírání parlamenu, ale i tyto projevy jí schvaluje premiér. Prezident musí být pochopitelně nadstranický a nesmí se míchat do politiky.

Dodatek 6.5.2010, 11:30
Zdá se, že incident je již objasněn. Muž, který telefonoval mobilem a incident způsobil, při výslechu prohlásil, že byl opilý a frustrovaný svou osobní situací a proto se tak zlobil a křičel, když ho lidé za telefonování mobilem při dvou minutách ticha napomínali. Nešlo tedy o úmyslné narušení vzpomínky na oběti války.
Muž je prý známý amsterdamský bezdomovec. Jeho advokát si již stěžoval na zástupce amsterdamského starosty, neboť ten prozradil na veřejnosti, že jeho zákazník nemá čistý trestný rejstřík.
Zdroj: Nizozemské „BNR Nieuwsradio“, 6.5.2010

Autor: Jaroslav Chudáček | středa 5.5.2010 14:23 | karma článku: 18,20 | přečteno: 1399x
  • Další články autora

Jaroslav Chudáček

Oslava Silvestra v Nizozemsku

Ačkoliv dnes dosti fouká vítr, přesto Nizozemci odpalují petardy (naštěstí v ne tak velkém množství) a vypalují světlice.

31.12.2023 v 23:20 | Karma: 20,87 | Přečteno: 508x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Reakce na článek blogera Zieglera "Komunisté změnili Čechy v nemyslící pasivní stádo".

Nechci nijak popírat špatný vliv komunistů na myšlení Čechů a Moravanů. Těch špatných vlivů tady však bylo více:

27.11.2023 v 17:04 | Karma: 28,50 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Geert Wilders a jeho PVV vyhráli předčasné volby v Nizozemsku

Geert Wilders a jeho PVV překvapivě vyhráli předčasné volby v Nizozemsku. Jak k tomu došlo a jak bude probíhat formace nové vlády? Stane se Wilders předsedou nové vlády?

23.11.2023 v 21:35 | Karma: 23,92 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Jaroslav Chudáček

Nutella je stále levnější

Nutella, stejně jako většina potravin, zdražuje. Lidé sledují ceny tohoto produktu v různých baleních, v různých zemích a různých obchodech. Bohužel málokdo však ví, že z jistého úhlu pohledu cena Nutelly klesá.

20.11.2023 v 18:48 | Karma: 23,91 | Přečteno: 652x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Chudáček

Mužský a ženský tenis

Včera se ve Wimbledonu konalo finále ženské dvouhry. Velmi pěkné utkání vyhrála Češka Markéta Vondroušová, která porazila světovou šestku Tunisanku Uns Džábirovou dvakrát 6:4. Bylo to napínavé utkání.

16.7.2023 v 20:57 | Karma: 23,67 | Přečteno: 717x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  11:54

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
Matematik, logik a informatik. Vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy university v Praze (RNDr. a CSc.). Od roku 1977 žije v Nizozemsku. Zde pracoval ve výzkumu, jako docent informatiky na univerzitě a v softwarovém průmyslu.
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
 



 

Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky